Wat Is Ghee en Hoe Maak Je Het Zelf?

Smeersels en Toppings

Ghee, is een Indiase vorm van geklaarde boter. Boter klaren betekent simpelweg dat de boter wordt gesmolten en een tijdje gekookt, waarna de vaste melkbestanddelen worden afgeroomd en in een pot worden gezeefd. De boter krijgt hierdoor een goudgele kleur en een lekkere, wat nootachtige smaak. Naast een mooie kleur en een bijzondere smaak, heeft Ghee ook een aantal voordelen voor de gezondheid. Bovendien is het gemakkelijk thuis te maken!

Wat is Ghee?
Melk bestaat uit vet, melkbestanddelen en water. Bij het maken van ghee gaat het klaringsproces van boter iets verder om het water en de meeste melkbestanddelen te verwijderen, waardoor het pure botervet, de olie, overblijft. Dit maakt de boter gemakkelijker verteerbaar voor mensen met lactose-intolerantie en maakt het ook langer houdbaar. Ghee wordt in Indiase en andere Zuidoost-Aziatische culturen niet alleen als voedsel maar ook als medicijn gebruikt. Je zou misschien niet denken dat boter geneeskrachtige waarde heeft, maar ghee wordt al duizenden jaren in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt als onderdeel van een jaarlijkse detox genaamd Panchakarma.

Ingrediënten
1 stuk ongezouten roomboter

Benodigdheden
pan
afsluitbare pot
kaasdoek
zee

Zo maak je het
1. Kies een goed stuk echte roomboter en smelt deze in een grote pan op een middelhoog vuur. Je ziet dat de boter begint te scheiden, het witte schuim dat ontstaat bestaat uit de vaste melkbestanddelen. Ook het water zal beginnen te verdampen.

2. Schep zoveel mogelijk schuim van de bovenkant af. Wanneer het proces van klaring bijna voltooid is, zullen er grote bellen op het oppervlak verschijnen terwijl de boter kookt. De resterende melkbestanddelen zinken naar de bodem van de pan.

3. Plaats een fijnmazige zeef op een pot en leg hier een kaasdoek overheen. Giet de ghee door de zeef met de doek in een schone pot. Hiermee verwijder je de overgebleven melkbestanddelen die niet afgeroomd zijn. Laat de ghee volledig afkoelen.

Eenmaal afgekoeld, is de ghee klaar en kun je het gebruiken om mee te koken of te bakken.


Heb je dit re ecept gemaakt?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*