Vlierbloesem Siroop

Drinken

Vlierbloesem is gezond en heel erg lekker. In de lente beginnen ze te bloeien en zijn ze op veel plaatsen te vinden. Probeer vlierbloesem op een schone plek te plukken in een gebied met weinig verkeer. De bloemen zijn het lekkerst als ze niet worden gewassen omdat de zoete fruitige smaak en geur voornamelijk afkomstig is van het stuifmeel, een laagje geel poeder dat op de bloemetjes ligt. Wanneer je de bloesem plukt, probeer dit dan over verschillende bomen te verdelen. Vlierbloesems groeien uit tot vlierbessen, die medicinaal worden gebruikt en in de herfst voedsel worden voor de vogels. Wees er daarom zuinig op. Het bloeiseizoen is kort, wees er snel bij voordat ze weer weg zijn.

Ingrediënten
750gr suiker
500ml water
1 citroen
250gr vlierbloesem (dit zijn ongeveer 15 vlierbloesemschermen)Benodigdheden
mes
mason jar (glazen pot)
pan
zeef
lepel

Zo maak je het
1. Snij de citroen in schijfjes. Doe de vlierbloesems en de schijfjes citroen in een glazen mason jar. Probeer zo min mogelijk stengels erbij te stoppen, een paar kleine stengels erin is prima. Doe de suiker en het water in een pan en breng het geheel aan de kook, roer af en toe om de suiker helemaal te laten oplossen.

2. Haal de pan van het vuur zodra de vloeistof begint te koken en laat 10 minuten afkoelen.

3. Giet de warme suikersiroop in de pot met vlierbloesem en citroen. Dek de pot af en zet deze 1 á 2 dagen op een koele, donkere plaats.

4. Naarmate de vloeistof zich vormt krijgt het een gele kleur. Giet de siroop zodra deze klaar is door een fijnmazige zeef en druk de pulp aan met een lepel om alle smaak en sappen eruit te krijgen.

5. Bewaar de siroop in een luchtdichte pot of fles in de koelkast. De siroop kan enkele maanden worden bewaard. Gebruik de siroop als zoetstof voor cocktails of zoete baksels. Of meng een klein laagje met water en een schijfje citroen voor een verfrissende limonade.


Heb je dit beauty recept gemaakt?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*