Rozenwater (destillatie, hydrolaat)

Tinctuur, maceraat, infusie

Wist je dat het heel eenvoudig is om zelf een rozenwater te maken door middel van destillatie. En dat je dit gewoon thuis kan doen. Rozenwater is een klassieke favoriet bij vele beauty liefhebbers. Het is niet alleen heerlijk verfrissend om op het gezicht te gebruiken, het zit boordevol antioxidanten en heeft een ontstekingsremmende werking waardoor het de huid kalmeert. Ook de rijpere huid heeft veel baat bij gebruik van rozenwater. Gebruik rozenwater direct op het gezicht of gebruik het in diverse natuurlijke cosmetica recepten. Rozenwater is perfect te gebruiken om alle huidtypen te ondersteunen. Zorg ervoor dat je kiest voor biologisch geteelde rozen of wilde rozen. Van rozen die je uit een boeket haalt is de kans groot dat deze met pesticide zijn bespoten en dat wil je niet op je huid gebruiken.

Ingrediënten
VOOR HET ROZENWATER
10 handjes verse rozenblaadjes
1L gedestilleerd water
ijsklontjes

Benodigdheden
afsluitbaar flesje
brede ondiepe kom
pan met deksel
verzwaarde kom

Zo maak je het
1. Laat de geplukte wilde rozenblaadjes eerst buiten op een theedoek voor ongeveer een half uurtje liggen, zodat alle insecten die zich tussen de blaadjes verstopt hebben kunnen ontsnappen.

2. Neem een ruime pan en plaats op de bodem een verzwaarde kom. Je kunt de kom verzwaren met water of gewichten. Plaats hier een ondiepe kom bovenop.

3. Doe de rozenblaadjes in de pan rond de kommen die je zojuist in het midden van de pan hebt geplaatst. Schenk vervolgens 1L gedestilleerd water rond de zijkanten van de kom en dompel de rozenblaadjes lichtjes onder.

4. Plaats het deksel ondersteboven op de pan en leg een handvol ijsblokjes in het midden van de omgekeerde deksel. Wanneer het ijs gesmolten is, dan leg je weer een nieuw handje ijs op het deksel.

5. Laat dit voor ongeveer 20 minuten op een middelhoog vuur zachtjes borrelen totdat de rozenblaadjes kleur beginnen te verliezen.

6. De ondiepe kom heeft inmiddels heel wat druppels condens opgevangen. Haal de ondiepe kom uit de pan, let op deze is erg warm geworden. Giet het opgevangen rozenwater vervolgens in een mooi afsluitbaar flesje. Laat het rozenwater volledig afkoelen voor je het gebruikt.


Heb je dit recept gemaakt?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*