Het hebben van een gevoelige huid brengt veel ongemak met zich mee. Niet alleen kan je met een gevoelige huid een onzeker gevoel hebben over hoe het eruit ziet. Het kan ook pijn doen of continue jeuk veroorzaken wat gewoonweg niet leuk is. Ook lijkt het ondergaan van verschillen huidverzorgingsroutines niet voor jou en je huidje weggelegd. Of toch wel? Om een gevoelige huid goed te kunnen verzorgen is het noodzaak eerst de gevoeligheid van de huid op te lossen, want waar komt die gevoeligheid vandaan? Het kan een hele uitdaging zijn om deze vraag beantwoord te krijgen omdat een gevoelige huid soms een symptoom is van een interne situatie of misschien wel een verstoring van een huidbarrière of een allergie. Het kan ook veroorzaakt worden door je levensstijl of genetisch bepaald zijn, iets dat veel voorkomt in jouw familie. Probeer daarom eerst duidelijk te krijgen waar die gevoeligheid nu vandaan komt.
Identificeren
Allereerst moet je vaststellen of er inderdaad sprake is van een gevoelige huid. Wist je dat meer dan 50% van de vrouwen een gevoelige huid lijkt te hebben. Als je snel rood wordt in het gezicht, last hebt van netelroos,, dat is een huiduitslag met rode, licht gezwollen bultjes en plekjes die vaak heftig jeuken, de huid branderig aanvoelt, jeukt of een schilferige huid hebt, dan heb je mogelijk een gevoelige huid. Een gevoelige huid kan droog zijn of gepaard gaan met puistjes.
Check eerst met jezelf of je voldoende water drinkt, regelmatig beweegt en voldoende slaapt. Als het antwoord op één van deze vragen nee is, kan dit een negatief effect hebben op uw huid. Zorg er in eerste instantie dus voor dat je deze drieeenheid onder controle hebt.
Onderzoeken
Bekijk de huidverzorgingsproducten die je regelmatig gebruikt eens goed. Dit kunnen zijn shampoos, crèmes, make-up en zelfs medicatie. Des te meer producten je gebruikt voor je verzorging, des te groter de kans bestaat dat je van één of meerdere van deze producten een gevoelige reactie krijgt. Hoe langer de lijst met producten, des te groter de kans dat je met voor jou irriterende stoffen in aanraking komt.
Geur is bijvoorbeeld een grote boosdoener voor de gevoelige huid, samen met parabenen, sulfaten, minerale olie en op PABA gebaseerde chemicaliën. Maak jezelf vertrouwd met ingrediëntenlabels, laat je informeren en weet wat je op je huid smeert.
Traktatie
De beste behandeling van een gevoelige huid is om slechts een paar eenvoudige ingrediënten te gebruiken die het beste voor jou werken. Een zelfgemaakte gezichtsreiniger met honing bijvoorbeeld is een geweldige eerste stap om mee te beginnen. Calendulaolie werkt heerlijk wanneer je de huid wil hydrateren en als toner gebruik je het liefst een rozenwater.
Huidverzorgingsroutine aanvullen
Zodra je hebt vastgesteld of jouw gevoelige huid productgerelateerd is of niet, kun je de ingrediënten langzaam weer aan je routine toevoegen en zoeken naar tekenen dat de gevoeligheid terugkeert. Aangeraden wordt om slechts één product tegelijk toe te voegen aan je routine en het minimaal één week te proberen om te zien hoe de huid erop reageert voordat je andere ingrediënten erbij gaat gebruiken. Wees dus alert. Zodra je merkt dat jouw huid negatief reageert, stop dan direct met het gebruik en wacht tot uw huid weer in balans is voordat je iets anders probeert.
Ben je klaar om een stapje verder te gaan dan alleen reinigen en hydrateren, probeer dan één van deze huidverzachtende gezichtsmaskers voor de gevoelige huid.
1. Kalmerend Gezichtsmasker voor de Gevoelige Huid
Als je op zoek bent naar een gezichtsmasker dat ideaal is voor de gevoelige huid met zowel een kalmerende als een ontstekingsremmende werking. Dan is dit masker met slechts twee ingrediënten het gezichtsmasker voor jou. Havermout is bij uitstek het ingrediënt dat je gebruikt bij een gevoelige huid, vooral bij de behandeling van problemen als eczeem. Zorg ervoor dat je met pure havermout werkt die geen toevoegingen bevat en niet gearomatiseerd is.
Lees hier het recept >>
2. Kalmerend komkommeroogmasker
Dit hydraterende oogmasker vult fijne lijntjes snel op om kraaienpootjes te minimaliseren. De honing werkt als een bevochtigingsmiddel om vocht rondom de ogen vast te houden. Komkommer heeft een ongelooflijk hoog watergehalte, waardoor het vochtgehalte rondom de ogen op pijl blijft. Daarnaast is komkommer ook een antioxidant voor de huid met een reinigende werking.
Lees hier het recept >>
3. Ontstekingsremmend komkommercrèmemasker
Combineer het verkoelende effect van een komkommer met en ontstekingsremmende, genezende haver om een ontstoken huid te kalmeren en te hydrateren. Komkommer zit boordevol water en heeft een milde reinigende werking op de huid. Havermout is bij uitstek het ingrediënt dat je gebruikt bij een gevoelige huid, vooral bij de behandeling van problemen in de vorm van eczeem. Zorg ervoor dat je met pure havermout werkt die geen toevoegingen bevat en niet gearomatiseerd is.
Lees hier het recept >>
4. Kamille en bentonietkleimasker
Wanneer je last hebt van een gevoelige huid kan het zijn dat je het niet aandurft om een intensief kleimasker op te doen. Hoewel het veel mineralen bevat, is bentonietklei juist geweldig voor de gevoelige huid en voor elk ander huidtype. De toevoeging van kamille en calendula poeder kalmeert de ontstoken of reactieve huid zonder dat de exfoliërende eigenschappen van de klei verloren gaan.
Lees hier het recept >>
5. Genezende avocado en aloë vera gezichtsmasker
Avocado olie is een goede keuze wanneer je last hebt van een gevoelige huid vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen en het vermogen om je huid te beschermen tegen vrije radicalen. Zeker wanneer je de vetten van een avocado direct vers uit de vrucht haalt. De toevoeging van aloë vera en haver versterkt de genezende eigenschappen van dit masker. Daarnaast biedt aloë vera verkoeling aan de huid en helpt deze te herstellen. Havermout is bij uitstek het ingrediënt dat je gebruikt bij een gevoelige huid, vooral bij de behandeling van problemen als eczeem. Zorg ervoor dat je met pure havermout werkt die geen toevoegingen bevat en niet gearomatiseerd is.
Lees hier het recept >>
6. Hydraterend gezichtsmasker met citroen en kurkuma voor de gevoelige huid
Het is bekend dat kurkuma een ontstekingsremmende plant is, zowel bij inwendig als uitwendig gebruik. Omdat de gevoelige huid vaak reageert met roodheid en ontstekingen, is dit masker een goede keuze om dat het de huid kan kalmeren en roodheid kan verminderen. Ook het gebruik van citroen is ideaal bij de behandeling van huidirritatie.
Lees hier het recept >>
7. Zeewiermasker
Zeewier zit vol mineralen, zouten, aminozuren en lipiden, en is daarom een perfecte ingrediënt voor de verzorging van je huid. De ontstekingsremmende en natuurlijke exfoliërende eigenschappen van zeewier maken het een perfecte keuze voor mensen die last hebben van acne of rosacea. Maar ook de gevoelige of droge huid hebben baat bij zeewier omdat het vocht aantrekt.. De vele genezende bioactieve stoffen die in zeewier zitten kunnen kleine ontstekingen en roodheid helpen verlichten en helpt de huid te herstellen. Het resultaat is een egale gehydrateerde huid.
Lees hier het recept >>
Heb je deze natuurcosmetica recepten gemaakt?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt.