Home Kennis & OntwikkelingTips & Tricks Last Van Korrelige Shea Boter? Zo Los Je Het Op.

Last Van Korrelige Shea Boter? Zo Los Je Het Op.

door Elske-San Kortsmit

Het kan gebeuren dat er zich kleine zandachtige korreltjes vormen in je opgeklopte body butter, lippenbalsem of een ander product dat je gemaakt hebt met Shea boter. Die korrels zijn kleine deeltjes Shea boter die in een ander tempo zijn afgekoeld dan de rest van je zelfgemaakte product. Ze hebben zich afgescheiden en zijn sneller afgekoeld, terwijl de rest van je product op een andere temperatuur is afgekoeld. Het is een heel normaal verschijnsel dat kan voorkomen wanneer je zelf cosmetica producten maakt van enkel natuurlijke ingrediënten. In synthetische huidverzorgingsproducten worden vaak ingrediënten toegevoegd een de formule om korrelvorming te voorkomen, maar daar doen wij niet aan. Gelukkig is het heel makkelijk te verhelpen.

Shea boter bestaat uit verschillende vetzuren namelijk; Oliezuur, Stearinezuur, Linolzuur, Palmitinezuur, Laurinezuur, Linoleenzuur, Arachidinezuur Elk van deze vetzuren smelten en stollen bij verschillende temperaturen, dit wordt het smeltpunt genoemd. Ieder van deze vetzuren smelten en stollen dus in hun eigen tempo.

Om te voorkomen dat je body butter, balsem of andere zelfgemaakte huidverzorgingsproducten korrelig worden moet je de shea boter eerst volledig laten smelten voordat je het aan het recept toevoegt. Nadat alles gesmolten en gemengd is plaats je het mengsel in de koelkast of vriezer om het in een snel tempo te laten stollen. Wanneer het product grotendeels gestold is, dus de randen harder zijn maar de binnenkant nog zacht is, dan kan je het product uit de koelkast of vriezer halen om deze op te kloppen tot een mooie gladde boter zonder korreligheid. Wanneer je het niet wenst op te kloppen zoals bijvoorbeeld bij een lippenbalsem, dan laat je het product volledig stollen in de koelkast of vriezer tot je het kan gaan gebruiken.

Zodra je diy beautyproduct is opgeklopt plaats je deze terug in de koelkast of vriezer en laat je het volledig stollen. Zodra je opgeklopte body butter is gestold, haal je hem er weer uit en bewaar je hem op een koele plaats. Zorg ervoor dat je het product niet in de buurt van hitte en vocht plaatst, de badkamer is bijvoorbeeld geen gunstige plaats om je zelfgemaakte verzorgingsproduct te bewaren.

Zo zie je dat het helemaal niet erg is wanneer er sprake is van korrelvorming in jouw diy product, het komt gewoon voor en het is eenvoudig op te lossen.

We horen graag je feedback over dit onderwerp, geef hieronder een reactie als deze blog je heeft geholpen, en laat ons weten wat je ervaringen zijn met je creaties van sheaboter!

Download hier het Artikel


We horen graag jouw feedback over dit onderwerp.
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een Comment achter