Je kan je huid pas echt optimaal gezond houden als je weet welk huidtype je hebt, zodat je een huidverzorgingsroutine en de producten die je daarbij gebruikt specifiek op jouw huid kan afstemmen. Wat voor de ene persoon goed werkt, kan voor de ander een heel ander effect hebben op de huid hebben omdat niet ieder huidtype hetzelfde is. Een ander huidtype heeft dus andere behoeften en deze behoeften van de huid veranderen ook gedurende je hele leven en door de seizoenen heen.
Er zijn vijf dagelijkse stappen waar elk huidtype baat bij kan hebben, of je huid nu vettig, droog of iets daartussenin is. De eerste en belangrijkste stap voor ieder huidtype is, bepaal je huidtype?
Vette huid
Heb jij last van grote poriën die duidelijk zichtbaar zijn wanneer je in de spiegel kijkt? Heb je de meeste tijd van de dag een glans op je gezicht, ongeacht het weer en niet alleen op je t-zone, maar ook op je wangen? Dit zijn veelvoorkomende problemen bij vette huidtypes.
Gecombineerde tot normale huid
Dit is het meest voorkomende huidtype, deels vettig en deels droog. De T-zone (neus, voorhoofd en kin) is het grootste deel van de dag vettig, terwijl de wangen droog aanvoelen. De vette delen van het gezicht kunnen mee-eters of puistjes bevatten, terwijl de omtrek van het gezicht meestal egaal is.
Droge huid
Als je zeer kleine poriën hebt en je huid direct na het reinigen strak en droog aanvoelt en je gevoelig bent voor fijne lijntjes, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een droge huid.
Rijpere huid
Naarmate we ouder worden, heeft onze huid de neiging droger te worden, een rijpere huid lijkt dus sterk op droge huidtypes. Er zijn echter enkele specifieke kenmerken die alleen bij rijpere huidtypes voorkomen. Gebrek aan elasticiteit, kraaienpootjes, ouderdomspigmentatie of zonnevlekken zijn er hier een paar van.
Gevoelige huid
Naast elk van de bovengenoemde huidtypes kun je ook een gevoelige huid hebben, deze gaat vaak gepaard met roodheid en/of irritatie veroorzaakt door bepaalde ingrediënten of warme. Als je een gevoelige huid hebt is het nog belangrijker om goed op te letten welke producten je gebruikt en kun je eventueel bijhouden welke producten eventuele bijwerkingen bij jou veroorzaken. Behandel dus eerst de gevoeligheid, daarna het huidtype.
Nu je jouw huidtype hebt bepaald, kunt je de juiste producten voor je huidverzorgingsroutine kiezen.
Stap 1: Reinigen
Vettige huid: Gebruik reinigers op gelbasis die goed schuimen, dit zijn de beste reinigingsmiddelen om olie en vuil in de poriën te verwijderen.
Gecombineerde tot normale huid: Schuimreinigers zijn een geweldige oplossing voor het reinigen van verschillende delen van de huid. Ze zijn effectief bij het reinigen van de vette huid zonder andere delen van het gezicht uit te drogen.
Droge huid: Reinigers in crèmevorm zijn de beste keuze voor een droge huid, omdat ze de huid niet ontdoen van natuurlijke oliën en je huid niet trekkerig laten aanvoelen.
Rijpere huid: Reinigers op oliebasis werken perfect voor de rijpere huid om make-up en vuil te verwijderen, je huid wordt tegelijkertijd gehydrateerd.
Stap 2: Toner
Alle huidtypes: Iedereen kan baat hebben bij het toevoegen van een toner aan zijn dagelijkse routine. Sommige reinigingsmiddelen zijn aan de zure kant, wat meer in overeenstemming is met de natuurlijke pH-waarde van onze huid, maar zepen hebben de neiging alkalisch te zijn op de pH-schaal. Het eindresultaat kan een uit balans zijnde pH-waarde zijn, waardoor het uren kan duren voordat je huid weer in de natuurlijke staat is hersteld. Een toner die je over het gezicht verneveld of na het reinigen met een katoenen schijfje wordt aangebracht, kan onze huid weer in evenwicht brengen naar de gewenste pH-waarde, wat helpt bacteriën te bestrijden, een gezonde huidbarrière te behouden en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.
Stap 3: Hydrateren
Vettige huid: Een veel voorkomende misvatting is dat een vette huid geen vochtinbrengende crème nodig heeft. Fout! Zorg ervoor dat je een lichtgewicht vochtinbrengende crème kiest die je poriën niet verstopt, blijf uit de buurt van minerale olie en kies voor hyaluronzuur, liefst olievrij of die alleen tamanu-olie of druivenpitolie bevatten.
Gecombineerde huid/normaal: Het is prima om twee verschillende vochtinbrengende crèmes op verschillende delen van je gezicht aan te brengen als je niet de juiste vochtinbrengende crème kunt vinden die aan de behoeften van je hele gezicht voldoet. Overdag is een vochtinbrengende crème met een SPF een goede keuze, terwijl je ‘s avonds waarschijnlijk iets meer hydraterend wilt voor de drogere plekken, zoals jojoba- of zonnebloemolie.
Droge huid: Serums zijn geweldig in het bestrijden van fijne lijntjes die vaak een droge huid teisteren. Kies ‘s avonds voor een zwaardere vochtinbrengende crèmes die de hydratatie vast kan houden. Hyaluronzuur is een goede beschermende barrière die je aan je vochtinbrengende crème kunt toevoegen om water op te zuigen voor een extra boost, vooral tijdens de wintermaanden. Voeg gerust een paar druppels olie toe aan je vochtinbrengende crème om de hydratatie te stimuleren, vooral ‘s avonds voor het slapen gaan.
Volwassen huid: Gezichtsoliën die de opperhuid binnendringen en de huid voeden en tegelijkertijd de elasticiteit herstellen, zijn een ideale manier om de rijpere huid te hydrateren.
Stap 4: Exfoliëren
Alle huidtypes: Sla het exfoliëren niet over! Gezichtsscrubs zijn een heerlijke fysieke exfoliatie en kunnen 2-3 keer per week worden gedaan. Chemische exfolianten zoals alfa- of bèta-hydroxyzuren zijn te vinden in veel ingrediënten en maskers. Pas op dat je niet te veel chemische exfolianten gebruikt, omdat dit de huid kan uitdrogen en vervelling en uitdroging kan veroorzaken.
Stap 5: Bescherm
Alle huidtypes: Een heel belangrijk onderdeel in je huidverzorgingsroutine is bescherming tegen de zon. Als je een vette huid hebt, kies dan voor een olievrije, lichtgewicht SPF. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de SPF, hoe zwaarder de zonnebrandcrème aanvoelt. Voor wat extra bescherming in de zon kun je bijvoorbeeld een hoed opzetten en ook zonnebrillen zijn een goede optie om het gevoelige gebied onder de ogen te beschermen, in veel lippenbalsems is tegenwoordig ook een SPF verwerkt.
Heb je dit artikel gelezen?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt.