Home Kennis & OntwikkelingTips & Tricks Hoe Bepaal Je de Juiste PH Waarde Voor Je Haarverzorgingsproducten?

Hoe Bepaal Je de Juiste PH Waarde Voor Je Haarverzorgingsproducten?

door Elske-San Kortsmit

Voor alle producten die je op je huid, het haar en de hoofdhuid aanbrengt is een juiste PH waarde ongelooflijk belangrijk. Helaas wordt er vaak weinig aandacht aan besteed, met name bij het zelf maken van verzorgingsproducten. Dit komt vaak omdat veel mensen eigenlijk niet eens weten hoe ze erachter kunnen komen welke PH waarde hun producten hebben. In dit artikel leer ik jou waarom het zo belangrijk is om te weten.

Wat is pH en waarom is het belangrijk voor haarverzorging?
Het is eigenlijk vrij simpel, pH is een maat voor de zuurgraad van een waterige oplossing dus van een product dat water bevat. De schaal loopt van 0, de meest zure PH, tot 14, de meest basische PH. PH kan alleen worden gemeten in oplossingen die op waterbasis zijn. Producten die alleen olie bevatten en waar geen water in zit hebben geen pH. Dan zijn er ook nog producten die als neutraal worden beschouwd, deze hebben een pH die precies in het midden van de schaal ligt, meestal rond de 7.

Als het om huidverzorging gaat, kunnen producten die te zuur zijn dus met een pH lager dan 2,5, of te basisch dus met een pH hoger dan 10, zeer irriterend zijn voor de huid en mogelijk een branderig gevoel veroorzaken. De natuurlijke pH van de huid ligt ergens rond de 5,5. De huid is een levend orgaan, dit betekent dat de huid zichzelf weer terug in evenwicht kan brengen naar een gezondere pH, na het wassen of aanbrengen van een product. Bij het haar werkt het anders dan bij de huid, ons haar is dood en kan zichzelf niet herstellen zoals de huid dat doet. Daarom wil je zeker voor het haar producten gebruiken die veilig zijn en niet te basisch of te zuur zijn. Bij producten met een verkeerde PH-waarde wordt het haarzakje niet goed gesloten, wat leidt tot statisch haar met klitten dat moeilijk doorkambaar is en vatbaar voor beschadiging.

We willen absoluut geen beschadigd haar, maar juist glanzend, gezond uitziend haar dat zacht aanvoelt. Voor het hebben van gezond haar zorg je ervoor dat je het behandeld met de juiste producten die de juiste ingrediënten bevatten en de juiste PH-waarde heeft, ergens tussen de 4 en 7.

Hoe test ik de pH van mijn producten?
Nu je weet wat pH is en waarom het zo belangrijk is voor het verzorgen van je haar, maar hoe test je nu de pH-waarde van je producten of ze nu zelfgemaakt zijn of in een winkel gekocht? Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Wellicht klinkt het allemaal vrij wetenschappelijk, het is echt heel eenvoudig om een product op PH-waarde te testen.

De meest eenvoudige en goedkoopste manier is het gebruik van papieren pH-test strips, deze worden geleverd met een kleurenstaat waar je de uitslag op kan aflezen. Je dompelt de strip in het product en vergelijkt de resulterende kleur met het meegeleverde kleurengrafiekje. Deze strips zijn gemakkelijk en op meerdere plaatsen verkrijgbaar en niet duur, echter zijn ze wel iets minder nauwkeurig.

Een andere methode om de pH te testen, is door een pH-meter te gebruiken. Dit is een meer professionele digitale meter die wel een stuk duurder is, maar veel nauwkeuriger de PH-waarde van een product meet. Je dompelt de meter in het product en leest direct de meting af.

Je bent nu klaar om te testen!
Zoals je ziet is het heel gemakkelijk om aan de slag te gaan en producten op PH te testen. Er is geen reden meer om onjuiste producten in het badkamerkastje te laten staan. Breng eenvoudig verandering aan en maak of koop alleen verzorgingsproducten met de juiste PH waarde die de gezondheid van je haar wel bevorderen. Natuurlijk zijn er naast de PH-waarde meerdere factoren die de gezondheid van het haar beïnvloeden. Wees kritisch en probeer schadelijke ingrediënten te vermijden. De uiteindelijke enige manier waarop je echt weet wat er in je product zit, is door deze zelf te maken.


Heb je dit artikel gelezen?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt

Dit vind je vast ook leuk

Laat een Comment achter