BEAUTY MAATREGELEN

door Elske-San Kortsmit

Steriliseer potten, flessen en gereedschappen
Gebruik schone gesteriliseerde spray, flessen, potten en gereedschap bij het maken van natuurlijke producten. Je kan gereedschappen ontsmetten door deze in de vaatwasser te reinigen. Het is heel belangrijk om met schone gereedschappen te werken, met name wanneer je producten voor langere tijd wil bewaren. Potten of flessen veeg je eventueel met 100% azijn schoon voordat je een product in een potje doet. Zorg voor schone handen en gereedschap wanneer je natuurlijke producten gaat maken, maar ook tijdens het gebruik en aanbrengen van de producten.

Kijk, ruik, voel
Vertrouw op je zintuigen, wanneer je iets raars ruikt aan je product of wanneer je slijm of ongebruikelijke verkleuring opmerkt, gooi het dan weg en maak simpelweg een nieuwe batch. Bacteriën kunnen groeien zonder enige afgifte van geur of zichtbare verkleuring, zorg er daarom voor schoon te werken tijdens het maken. Ben je toch minder zeker, voeg dan een extra conserveermiddel toe aan een product dat water bevat.

Schoon water
Voor het maken van de producten waar water aan toegevoegd moet worden gebruik je gedestilleerd water, of water dat gekookt en afgekoeld is. Hiermee ben je er zeker van dat alle mogelijke verontreinigingen verwijdert is uit het water. Kraanwater moet 15 minuten worden gekookt en laat je daarna volledig afkoelen.

Kleine voorraad
Zelfgemaakte producten zijn goed van kwaliteit zolang de gebruikte ingrediënten nog goed zijn. Als het product geen water bevat, gaat het doorgaans langer mee. Het is het beste om kleine batches te maken die niet te lang blijven staan.

Houdbaarheid
Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van de ingrediënten die je gebruikt voor het maken van een product. Het ingrediënt met de kortste houdbaarheid bepaald de houdbaarheid van het gehele product. Oliën en boters kunnen oxideren en bederven en recepten op waterbasis zijn korter houdbaar.

Eerst testen voor gebruik
Voordat je een schoonmaak of verzorgingsproduct gebruikt moet je altijd eerst een test uitvoeren. Breng een klein beetje van het product uit op bijvoorbeeld de binnenkant van je arm of op je pols om te zien of je er goed op reageert. Voor reinigingsproducten die op speciale oppervlakken worden gebruikt, breng je een kleine hoeveelheid aan op een onopvallende plek. Raadpleeg uw arts voor gebruik als u gezondheidsproblemen heeft, of als u zwanger bent of borstvoeding geeft, voordat u producten gebruikt die essentiële oliën bevatten.

Vermijd het mengen van bepaalde ingrediënten
Er zijn een paar ingrediënten die vanwege chemische reacties niet met elkaar mogen worden gemengd. Dit geldt voornamelijk voor schoonmaakproducten. De beruchte combinaties die vermeden moeten worden zijn met de volgende vier ingrediënten; Zuiveringszout, Waterstofperoxide, Azijn en Castilië zeep.

Essentiële oliën essenties
Verdun essentiële oliën altijd met een dragerolie voor uitwendig gebruik. Omdat essentiële oliën erg krachtig en geconcentreerd zijn, zijn een paar druppeltjes al voldoende. Test de huid altijd op gevoeligheid voor essentiële oliën. Slik nooit een essentiële olie in, zelfs niet als de fabrikant beweert dat dit veilige is. En lees je in welke essentiële oliën niet in de buurt van kinderen en dieren kunnen worden gebruikt.

Label je producten
Label de producten die je maakt en zet hierop de naam en de datum waarop het gemaakt is.Bewaar tips
Bewaar je producten op een donkere, koele plaats. Bewaar ze in luchtdichte potten en flessen om vocht en eventuele bacteriën te weren. Verminder de kans op vocht en bacteriën door bijvoorbeeld een spatel te gebruiken om het product uit een potje te halen in plaats van met je vingers.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een Comment achter