Één vraag die iedere keer weer terugkomt bij het zelf maken van natuurcosmetica is “Hoe lang blijft dit houdbaar?” Een hele belangrijke vraag om te stellen want je wil dat wanneer je een echt goed product maakt dit product ook nog steeds goed is zodra je het daadwerkelijk gaat gebruiken. Het is wel een vraag die erg lastig te beantwoorden is. Omdat je per product dat je maakt met zoveel verschillende variabelen te maken hebt is het antwoord voor ieder product ook anders.
Hoe kan je er toch achter komen wat het antwoord is op de vraag “Hoe lang blijft dit houdbaar?” voor jouw zelfgemaakte product. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om erachter te komen hoelang jouw product houdbaar zal zijn. Hieronder lees je onze tips en tricks om jouw natuurcosmetica vers en houdbaar te bewaren.
5 regels voor het bewaren van doe-het-zelf-schoonheids- en badproducten
De twee meest voorkomende redenen waarom een recept bederft zijn 1) schimmels of bacteriën beginnen te groeien (ieuw) en 2) één van de ingrediënten van je productt bederft of wordt ranzig (ook ieuw). Beide problemen kunnen worden voorkomen. Met deze regels hoe je een product kunt bewaren los je de grootste problemen op en kun je de redenen waarom een product bederft vermijden en ervoor zorgen dat jouw natuurcosmetica zo lang mogelijk meegaan.
Zuurstof en warmte
Bewaar je producten in luchtdichte bewaarblikjes en -potjes. Bewaar ze op een koele, droge plek het liefst niet in de volle licht. Het bewaren van producten in de koelkast kan de houdbaarheid van sommige oliën zelfs verlengen.
Zonlicht
Donker- of amberkleurige flessen beschermen producten tegen de schadelijke effecten van zonlicht (oh, daarom zit mijn olie is zo’n leuke donkergekleurde fles). Met name essentiële oliën verliezen hun kracht als ze worden blootgesteld aan de zon.
Bacteriën
Zorg ervoor dat al je materiaal, je werkbank en handen zijn ontsmet voordat je met een recept begint. Probeer ook om niet direct met je vingers product uit een blinkje of potje te halen. Gebruik een schoon houten spateltje of lepel om het product uit een potje te halen.
Vocht
Zorg ervoor dat je bewaarblikjes, -potjes of flesjes schoon en volledig droog zijn voordat je er het producten in doet. En probeer tijdens gebruik wouter en vocht uit de buurt van het product te houden. Dit kan in de badkamer best een uitdaging zijn. Door je producten in pompjes of spuitflessen te bewaren, wordt dit eenvoudiger. Of schep een beetje product, bijvoorbeeld bodyscrub, in een keramiek schaaltje en neem dat mee de badkamer in om te gebruiken.
Gedistilleerd water
Als een zelfgemaakt recept water vereist, gebruik dan gedestilleerd of gekookt afgekoeld water.
Hoe lang gaat zelfgemaakte natuurcosmetica mee?
De houdbaarheid van je producten hangt van verschillende factoren af. De belangrijkste zijn: bevat het water, voedsel of andere houdbare ingrediënten?
Maskers en scrubs op basis van voedsel: 1-2 dagen
Recepten met verse ingrediënten (fruit, yoghurt, eieren) zijn het beste als je ze meteen gebruikt. Je kunt ze in de koelkast bewaren, maar ze zullen waarschijnlijk niet langer dan 1 à 2 dagen houdbaar zijn. Voor de zekerheid raden we aan om elke keer dat je deze producten wilt gebruiken een nieuwe batch te maken.
Toners en shampoos: 3-4 dagen
Recepten op waterbasis hebben op recepten met verse ingrediënten na de kortste houdbaarheid. Het gebruik van gedestilleerd of gefilterd water helpt enigszins om de houdbaarheid te verlengen, maar bacteriegroei is onvermijdelijk. Recepten op waterbasis zijn, indien gekoeld, 3-4 dagen houdbaar.
Omdat je een product misschien minder vaak gebruikt kan het handig zijn om kleinere batches te maken.
Lotions, boters, oliën en poeders: 6 maanden
Op olie gebaseerde crèmes en balsems gaan langer mee dan lotions die water bevatten. Hetzelfde geldt voor producten in poedervorm, zoals reinigingspoeders en droge maskers op kleibasis. Zes maanden is een goede schatting, omdat de meeste poeders en drageroliën niet veel langer meegaan als ze op kamertemperatuur worden bewaard.
Badzout, bommen en bubbels: 6 maanden–1 jaar
Bewaar badzout en bruisballen altijd in containers met luchtdichte deksels. Zo gaan ze 6 maanden tot een jaar mee. Doe je dit niet, dan zuigt het vocht uit de lucht op en veranderde het in één stevig keihard blok zout.
Citroenzuur verliest zijn kracht als het wordt blootgesteld aan lucht, wat betekent dat het bruiseffect binnen ongeveer zes maanden zal verdwijnen als het niet luchtdicht wordt bewaard. Als je essentiële oliën hebt toegevoegd, zal de geur na een paar maanden beginnen te vervagen.
Zeep bad- en doucheproducten: 2 weken–6 maanden
Zeep bad- en doucheproducten waar je verse ingrediënten aan toevoegt, zoals chiazaad of houtskool blijven ongeveer 2 weken- tot 6 maanden goed. Deze toevoegingen kunnen namelijk schimmel veroorzaken. Verse toevoegingen zoals kruiden en citrus zullen na een paar maanden uiteindelijk bruin worden.
Als je op voedsel gebaseerde ingrediënten in een zeep doet, gebruik deze dan binnen 2 weken. Als dit niet het geval is, gebruik je de zeep binnen 6 maanden.
Body wash bestaat over het algemeen uit olie en castille zeep. Gebruik dit binnen 3-6 maanden. Let ook op de houdbaarheidsdatum van de oliën die je gebruikt.
Let altijd op schimmel, een verandering in de geur van een product of een vreemde consistentie. Als iets niet meer fris is, gooi het dan weg en maak een nieuwe batch, ongeacht de houdbaarheid.
Tips om de houdbaarheid van uw recept te verlengen
Het is niet altijd mogelijk om je producten binnen een paar dagen te gebruiken. Daarom zijn hier een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je recepten langer meegaan.
Maak kleinere batches. Zoals al eerder vermeldt kan je ervoor kiezen kleinere batches te maken en deze dus sneller opmaken. Bij de meeste recepten heb je maar een paar minuten nodig om te mixen, het is daarom beter om met een kleine hoeveelheid te beginnen en iets meerdere keren te maken in plaats van één keer een grote hoeveelheid.
Gebruik conserveermiddelen. Voeg voor een natuurlijk conserveermiddel bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid vitamine E toe aan je recept. Vitamine E bevat namelijk natuurlijke antioxidanten, die de levensduur van je producten kunnen verlengen. Je kunt ook kiezen een antimicrobieel conserveermiddel met een breed spectrum te gebruiken om je producten mee te beschermen.
De koelkast remt de bacteriegroei, of vertraagt deze aanzienlijk, waardoor je zelfgemaakte natuurcosmetica langer meegaat.
Label je producten, zo vergeet je niet wat je wanneer hebt gemaakt. Voeg gewoon een etiket toe waarop staat wat er in de fles zit, de datum waarop je dit gemaakt hebt en een ruwe vervaldatum.
Maar onze meest belangrijkste tip is toch wel: Als het vies ruikt, is het tijd om het weg te gooien. Beter voorkomen dan genezen, ongeacht wat de vervaldatum is.