Home Kennis & OntwikkelingHow-to Voordelen Van Dry Brushing en Hoe Je Dit Het Beste Aanpakt

Voordelen Van Dry Brushing en Hoe Je Dit Het Beste Aanpakt

door Elske-San Kortsmit

Dry brushing of naar het Nederlands vertaald droog borstelen, wat is het en waarom helpt het je aan een stralende, gezonde huid. Dry brushing is een methode om de huid te exfoliëren en wordt al eeuwenlang gedaan. Door de droge huid met een borstel zachtjes te borstelen, verwijder je dode huidcellen en maak je verstopte poriën weer vrij. Het is eenvoudig uit te voeren en gemakkelijk op te nemen in je routine.

Dit zijn de voordelen van dry brushing

 • Door de huid droog te borstelen exfolieer je de huid en ontdoe je deze van dode huidcellen en reinig je verstopte poriën zodat je huid weer kan ademen. Naarmate we ouder worden, vernieuwt onze huid zich niet meer zo snel, overtollige huidcellen stapelen zich op, waardoor de huid er droog uitziet. Droog borstelen brengt de celvernieuwing op gang, waardoor je huid gaat stralen en weer zacht en soepel wordt.
 • Droog borstelen kan helpen om vetophopingen onder de huid aan te pakken, wat het uiterlijk van cellulitis kan verminderen en de huid verstevigd.
 • Droog borstelen stimuleert de bloedsomloop en brengt je lymfestelsel in beweging, dit helpt je lichaam om gifstoffen sneller en beter te verwijderen. Het masseren van die lymfekanalen geeft de huid een ware detox behandeling.
 • Het is een geweldige manier om jezelf en je huid in de ochtend wakker te maken. De meeste mensen vinden het prettig om de dag te beginnen met het droog borstelen van de huid omdat het ze meteen een boost aan energie geeft. Na het droog borstelen komt je bloed in beweging, schiet je zenuwstelsel aan en ben je klaar om de dag wakker te beginnen. Je kunt er natuurlijk ook de dag mee afsluiten wanneer je dit prettiger vindt.
 • Droog borstelen kan een rustgevend ritueel zijn dat spanning in het lichaam verlicht en je gedachten laat focussen op jezelf. Maak er een mindful moment van, een manier om even contact te maken met jezelf, jouw gevoelens, jouw lichaam en verbeter hiermee jouw zelfbeeld.
 • Het borstelen van de huid verbetert de bloedsomloop, hierdoor wordt de stroom van zuurstofrijk bloed bevorderd zodat huidcellen zich sneller kunnen vernieuwen en spieren sneller kunnen herstellen. Het verbeteren van de circulatie is belangrijk voor het afvoeren van metabole afvalstoffen. Een slechte bloedsomloop kan namelijk leiden tot zwellingen, cellulitis, pijn en spataderen.

Zo pak je het aan

 • Kies een borstel met natuurlijke haren. Het liefst één met een lange steel om het gemakkelijker te maken ook de moeilijkere gebieden zoals de rug en de achterkant van je benen te bereiken. Wil je ook het gezicht droog borstelen, neem dan een kleine zachte borstel, deze kun je ook gebruiken voor de gevoelige huid van je decolleté en de hals.
 • Zorg dat je huid droog is. Droog borstelen doe je, zoals de naam al doet vermoeden, op een droge huid. Een goed moment om dit te doen is vlak voor het badderen of douchen, wanneer je huid nog droog is. Je behaalt hiermee namelijk een volledige exfoliatie van het lichaam zonder de natuurlijke oliën van de huid te verwijderen.
 • Volg tijdens het borstelen de lymfe stroom naar het hart. Je begint bij de voeten en beweegt met rustige ronddraaiende bewegingen omhoog in de richting van je hart. Ga van de voorkant van het been naar je dijbeen. En via de achterkant van je been naar boven, richting de onderrug. Op je buik maak je een cirkelende beweging, tegen de klok in. Ga dan omhoog naar je armen. Til een arm boven je hoofd en borstel vanaf de pols naar beneden, langs de binnenarm en voorzichtig over de onderarm, bovenarm en de borst, je kunt voor deze laatste dus een andere borstel gebruiken. Borstel vervolgens de schouders en nek. Je rug borstel je van boven naar beneden, dus vanaf je nek richting je onderrug.  Herhaal dit drie keer aan de ene kant en doe dan de andere arm.
 • Herhaal het poetsen van elk gebied drie keer en spring daarna onder de douche om alle droge huidcellen en onzuiverheden af te spoelen.
 • Zorg ervoor dat je niet te hard borstelt, daar gaat je huid juist kapot van. Wondjes en andere beschadigde plekken van de huid kun je beter overslaan. Na het droog borstelen heeft je huid een gezonde roze glans. Is jouw huid juist rood of geïrriteerd, dan ben je misschien iets te enthousiast geweest. Het droog borstelen van de huid moet goed voelen! Vind je het pijnlijk of voelt jouw huid na een behandeling branderig aan en heb je last van roodheid en heb je het idee dat droog borstelen jouw huid juist irriteert, stop er dan direct mee. Dan is droog borstelen niet voor jou.
 • Tip: Maak van het droog borstelen een meditatieve oefening. Zet een kaarsje aan, gebruik jouw favoriete essentiële olie in de ruimte waar je je bevindt. Neem wanneer je klaar bent met de behandeling een paar seconden de tijd om je ogen te sluiten en in te checken met je lichaam. Herhaal een aantal mooie mantra’s.
 • Tip: Verwen de huid na het douchen met een huidolie om de huid te voeden en te hydrateren.

Droog borstelen is ongelooflijk eenvoudig toe te voegen aan je wellnessroutine, maak er een gewoonte van, neem even de tijd voor jezelf. Ondersteun dit proces door ook goed en gezond te eten, voldoende water te drinken en voldoende te slapen, lekker bewegen en goed voor jezelf te zorgen. Je zal zien dat het een mooi resultaat oplevert, niet alleen voor je huid, maar ook voor je mind.  

Download hier het Artikel


Heb je dit artikel gelezen?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt

Dit vind je vast ook leuk

Laat een Comment achter