Home Kennis & OntwikkelingMindfulness 5 Pijlers Voor Balans in Je Leven

5 Pijlers Voor Balans in Je Leven

door Elske-San Kortsmit

Een gelukkig leven, vol goede gezondheid, voldoening uit werk halen en genieten van je naasten. Dat is waar wij eigenlijk allemaal wel naartoe willen groeien. Maar hoe doe je dat nu? En vooral, hoe hou je dat vast. Deze vraag komt vaak naar voren wanneer je in een moment bent in je leven wanneer het niet zo fantastisch gaat dan je verwachtte. Op zo’n moment is er kennelijk iets mis gegaan in de balans tussen het bereiken van je doelen en een gezonde levensstijl die jouw past. Om op een gezonde manier jouw doelen in het leven te behalen en balans tussen werk en privé te vinden zijn er vijf pijlers die de aandacht moeten krijgen. Fysiek, inkomsten, creativiteit, kennis en mindset. Ook wanneer alles wel lekker loopt, is het goed om deze pijlers goed te bekijken om ervoor te zorgen dat je de balans vast houdt.

Maak een overzicht van je leven. Waar sta je nu? Waar droom je van en waar wil je naartoe? Wat is voor jou belangrijk? En welke doelen kun je stellen om te behalen waar jij gelukkig van wordt? Beantwoord deze vragen voor ieder van de vijf pijlers. Probeer je doelen om te zetten naar stappen die je gaat maken om je doelen te behalen. En probeer deze stappen wekelijks te laten terug komen in je dagelijkse routine.

Fysiek
Lichamelijke gezondheid is één van de belangrijkste dingen in het leven. Voel je je lichamelijk niet goed, dan is het erg moeilijk om aan de andere pijlers te werken. Wanneer je niet alles in één keer wil aanpassen, begin dan eens met het verbeteren van je fysieke gestel. Ga naar de dokter als je al langs met iets loopt, probeer meer te bewegen zodat je een fitter lichaam krijgt. Je wil een sterker lichaam, dat is jouw doel voor Fysiek. Om dit te behalen kan je bijvoorbeeld iedere week naar de sportschool gaan, of je gaat iedere dag een half uur flink wandelen. Maak tijd vrij in je agenda en werk hieraan. Ook wanneer je te kampen hebt met een wat ernstigere ziekte. Blijf positief en doe de dingen die je nog wel kan.

Inkomsten
Een inkomen heb je nodig om te voorzien in je levensbehoeften. Denk hier eens over na, hoe is dat nu geregeld en ben je daar tevreden over? Vind je het werk of de manier waarop je inkomen vergaard leuk en zo niet, hoe zou je dat kunnen veranderen. Wees hierin creatief, misschien wil je nu wat meer werken om later wat minder te hoeven werken. Of misschien heb je een slimme manier gevonden om toch nu minder te kunnen werken, maar wel het inkomen te behouden dat je nodig hebt om jouw basis behoefte te voldoen. Er is zoveel mogelijk, blijf niet vast zitten als wat je nu doet, niet bijdraagt aan een prettige leven.

Creativiteit
Het ontwikkelen van je creativiteit maakt je bewust en geeft je vertrouwen in wat je doet. Het is echt voor iedereen weggelegd, iedereen kan creatief zijn. Je bent namelijk creatief door iets nieuws te bedenken of door iets nieuws te maken. Probeer in je dagelijkse routine tijd vrij te maken voor creatieve activiteiten. Dit hoeft niet direct schilderen of boetseren te zijn. Wanneer je iedere avond veel tijd besteed aan het bedenken en bereiden van een bijzonder gerecht, dan ben je ook al creatief bezig. Of je maakt een uitgebreid nieuw lichtplan voor in je woning, ook dat is creativiteit.

Kennis
Kennis is niet alleen één van de belangrijkste pijlers van de vijf, het is ook een erg leuke pijler. Leren en jezelf blijven ontwikkelen draagt bij aan jouw groei in het leven, waar je dan weer heel gelukkig van wordt. Want waarom stoppen met leren zodra je aan het volwassen leven gaat beginnen. Maak ook hiervoor een plan. Wat kan je allemaal al, wat heb je allemaal al geleerd. Hou je dit bij? En hoe kan je dit verder uitbreiden. Misschien wil je wel iets heel nieuws leren. Ga ervoor, begin met het wekelijks lezen van een tijdschrift over jouw favoriete onderwerp. Doe een leuke cursus of zet jezelf als doel om iedere week 1 boek uit te lezen. Leren is echt leuk.

Mindset
Zonder de juiste mindset kom je er niet. Dromen worden pas werkelijkheid als je er daadwerkelijk aan begint. Een fitter lichaam krijg je niet door er op de bank aan te blijven denken. En innerlijke en mentale groei worden daar ook niet door gestimuleerd. Prima, op de bank zitten met een goed boek en een verse kop thee uitgezonderd. Probeer die positieve mindset te pakken te krijgen die jouw stimuleerd om ervoor te gaan, om op te staan en te ondernemen en vertrouwen te hebben in jezelf. Met de juiste mindset gaat het lukken om de overige vier pijlers op zo’n manier in te delen en te ondernemen waardoor er een leven ontstaat dat in balans is. Een leven dat prettig is om te leven, dat bij jou past en waar je een voldaan gelukkig gevoel van krijgt. Ook wanneer er wat mindere gebeurtenissen op je pad komen, want jij hebt de balans zo weer te pakken met de juiste indeling van deze vijf pijlers.

Download hier het Artikel
[wpdm_package id=’6459′]


Heb je dit artikel gelezen?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt

Dit vind je vast ook leuk

Laat een Comment achter

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?