Home Kennis & OntwikkelingHow-to Hoe Haal Je Aloë Vera-gel Uit de Plant en Hoe Deze Lang Vers Te Houden

Hoe Haal Je Aloë Vera-gel Uit de Plant en Hoe Deze Lang Vers Te Houden

door Elske-San Kortsmit

De beautyvoordelen van Aloë Vera zijn bij velen wel bekend en we geven toch echt de voorkeur aan het gebruiken van verse Aloë Vera, dan die uit een flesje. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je verse Aloë vera-gel uit de Aloë Vera plant haalt en hoe je deze op de juiste manier bewaart, zodat je optimaal kunt profiteren van alle goede eigenschappen van deze bijzondere plant.

Waarom verse Aloë Vera-gel gebruiken?
Je bent vast al bekend met de enorme voordelen van Aloë Vera en wat je er allemaal mee kunt doen. Het is een geweldige gel om brandwonden, snijwonden en andere huidaandoeningen te helpen genezen, en het heeft enorme beauty voordelige eigenschappen dankzij een scala aan vitamines en mineralen. Ook heeft Aloë Vera een ontstekingsremmende werking.

Maar ook de binnenkant van ons lichaam heeft baat bij Aloë Vera. Met name ons spijsverteringskanaal zou in goede conditie blijven wanneer je Aloë Vera eet, vanwege de ontstekingsremmende werking.

Hoe haal je Aloë Vera-gel uit de plant?
Stap 1: Snijd een blad af
Kies een flink blad van de Aloë Vera plant dat er mooi en gaaf uitziet en snij het met een scherp mes zo dicht mogelijk bij de stam af.

Stap 2: Aloïne
Wanneer je van plan bent om de Aloë Vera gel te eten, dan eerst deze waarschuwing: de bladeren van de Aloë Vera plant bevatten aloïne. Dit is een vloeibare substantie met een gele kleur en bevind zich aan de binnenkant van de bladrand. Aloïne is het natuurlijke afweersysteem van de plant tegen vijanden. Het heeft een vieze smaak en een laxerend effect. Na het afsnijden van een blad, laat je de aloïne er daarom eerst uitlopen door deze met de afgesneden kant naar beneden in een drinkglas te zetten en het gele sap er uit te laten lopen. Daarna spoel je het blad af en dep je het droog.

Stap 3: Snij doormidden
Leg het Aloë Vera blad plat op een snijplank en snij deze in de lengte doormidden.

Stap 4: Lepel
Gebruik een lepel om de doorzichtige gel eruit te schrapen.

Hoe te gebruiken?
Gebruik de Aloë Vera gel rechtstreeks op de huid of verwerk het in diverse huidverzorgingsrecepten. Wil je de gel graag eten dan kun je deze vers toevoegen aan smoothies, drankjes of saladedressings. Bekijk onze recepten met Aloë Vera voor meer inspiratie.

Hoe te bewaren?
Verse Aloë Vera gel is maar een paar dagen houdbaar. Wil je niet alle vergaarde gel in één keer gebruiken dan kun je deze op de volgende manieren bewaren:

Bewaren voor de korte termijn
Als je van plan bent om je Aloë Vera-gel snel te gebruiken, bijvoorbeeld binnen een paar dagen, zet hem dan in de koelkast om de houdbaarheid iets te verlengen.

Bewaar het afgesneden blad
Wikkel het afgesneden uiteinde van het Aloë Vera-blad in folie en doe het hele blad in een luchtdichte zak met zo min mogelijk lucht. Leg dit in de koelkast en je kunt hiermee de houdbaarheid met een dikke week verlengen. Zodra je het lad wil gebruiken haal je het uit de koelkast en laat je het blad eerst op kamertemperatuur komen voordat je de schil verwijdert en de gel eruit haalt.

Bewaren voor de lange termijn
De beste manier om Aloë Vera-gel langer te bewaren is om deze in de vriezer te bewaren. Je kunt het hele blad in grove stukken snijden en in een afsluitbare vrieszak in de vriezer bewaren. Op deze manier kun je ze 6 maanden bewaren. De Aloë Vera-gel doe je in een ijsblokjesvorm en vries je op deze manier in. Bevroren aloë vera-gel kun je 4 maanden bewaren. Wil je de Aloë Vera vanuit de vriezer gaan gebruiken, leg ze dan op een bordje of in een bakje en laat langzaam ontdooien en op kamertemperatuur komen. Het is belangrijk ze niet te ontdooien met warm water, de magnetron of met behulp van een andere warmtebron. Dit zal de gel namelijk beschadigen.

Nu ben je helemaal op de hoogte en kun je eenvoudig zelf, verse Aloë Vera-gel uit een plant halen en gebruiken in natuurlijke recepten voor huidverzorging en voeding.

Download hier het Artikel


Heb je dit artikel gelezen?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt

Dit vind je vast ook leuk

Laat een Comment achter