Home HuidverzorgingZeep maken Zoete Sinaasappel Voedingszeep

Zoete Sinaasappel Voedingszeep

door Elske-San Kortsmit

Een lekkere zoete zeep met kleine stukjes echte sinaasappelschil waar iedereen van geniet. De stukjes rasp van een sinaasappel geven de zeep een mooi gespikkeld patroon. De zeep bestaat uit maar liefst 5 basisoliën en een boter, dat is heel veel hydratatie in een zeep.

DRAAG EEN VEILIGHEIDSBRIL, HANDSCHOENEN EN LANGE MOUWEN. WERK IN EEN GOED GEVENTILEERDE RUIMTE, GEBRUIK GEEN ALUMINIUM MATERIALEN, WEEG ALLE INGREDIËNTEN PRECIES AF, WERK GECONCENTREERD

Ingrediënten
RECEPT VOOR 500GR
LOOG OPLOSSING
126ml water
70gr loog

VASTE OLIËN
125gr kokosolie
50gr mango boter

VLOEIBARE OLIËN
175gr olijfolie
75gr zoete amandelolie
50gr castorolie

TOEVOEGEN NA TRACE
½ theelepel sinaasappel rasp
25gr mango boter
15gr zoete sinaasappel essentiële olie

Benodigdheden
digitale weegschaal
digitale thermometer
staafmixer
pan
warmtebestendige kom
2x warmtebestendige kan
spatel
rasp
theelepel
zeef
zeepmal
99% alcohol spray

Zo maak je het
Maak je werkplek gereed voor het maken van deze zeep. Leg alle benodigdheden en ingrediënten klaar, trek rubberen handschoenen aan, zet een veiligheidsbril op en trek een schort aan. Meet de ingrediënten zorgvuldig af.

1. Rasp een kleine hoeveelheid van de schil van een gewassen sinaasappel af met een rasp en hou dit even apart.

2. Vul de pan met een klein laagje water en zet deze op het vuur. Zet hier bovenop de warmtebestendige kom. Doe 50gr mango boter en de kokosolie in de warmtebestendige kom en laat deze zachtjes smelten. Blijf roeren tot ze geheel gesmolten zijn.

3. Haal de kom van de pan af en voeg de olijfolie, de zoete amandelolie en de castorolie toe. Meng deze met een spatel door het oliemengsel.

4. Nu ga je de loogoplossing maken. Het water doe je in een warmtebestendige kan. En het loog gaat in een andere kan. Nu ga je de loogoplossing maken door de loogkristallen voorzichtig bij het water in de warmtebestendige kan te strooien. LET OP, DIT WORDT HEET !! Roer goed door tot de loogkristallen geheel zijn opgenomen.

5. Laat het loogmengsel en het eerder gemaakte oliemengsel beiden afkoelen tot 38-40,5°C. Tijdens het afkoelen smelt je 25gr mango boter en zet je deze even apart.

6. Wanneer het oliemengsel en het loogmengsel de juiste temperatuur hebben, schenk je het loogmengsel rustig bij het oliemengsel (niet andersom). Gebruik hiervoor een zeef om eventuele onopgeloste loog eruit te zeven. Probeer de vorming van luchtbubbels tijdens het schenken te vermijden.

7. Dompel de staafmixer volledig onder in het mengsel en roer hier eerst mee door het mengsel tot alle loog is opgelost. Voeg nu de sinaasappel rasp toe. Zet de staafmixer aan en mix voor ongeveer 20 seconden of tot er een vla-achtige substantie ontstaat. Giet nu de gesmolten mangoboter erbij en roer goed door. Voeg de essentiële olie toe en mix door het mengsel. Wanneer het mengsel dik genoeg is zodat je er strepen in kunt zetten is het klaar.

8. Giet de zeep in een zeepmal en geef een paar tikken tegen de mal om luchtbelletjes te voorkomen. Spray 99% alcohol over de bovenkant van de zeep. Om de zeep een lichte kleur te geven waardoor de stukjes sinaasappelschil goed opvallen, zet je de zeepmal afgedekt in de koelkast. Deze laat je daar een nacht staan. De volgende dag haal je de zeep uit de koelkast en laat je hem daarbuiten nog verder drogen. Na 48 uur kun je de zeep uit de mal halen en in stukken snijden. Laat de zepen 4 tot 6 weken uitharden in een goed geventileerde ruimte voordat je ze gaat gebruiken. Draai ze om de paar dagen om, dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig uitharden.


Heb je dit beauty recept gemaakt?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt

Dit vind je vast ook leuk

Laat een Comment achter