Home HuidverzorgingZeep maken Zelf klassieke Marseille Zeep Maken

Zelf klassieke Marseille Zeep Maken

door Elske-San Kortsmit

Één van de meest geliefde zepen is Marseillezeep. Een Franse zeep die zijn oorsprong vindt in de Franse havenstad Marseille en wordt al zo’n 600 jaar volgens authentiek recept gemaakt. Er bestaan twee varianten, een groene variant die wordt gemaakt van olijfolie en een witte variant die gemaakt wordt van zonnebloemolie en kokosolie. Met dit recept maak je een witte Marseillezeep, een echte klassieker.

DRAAG EEN VEILIGHEIDSBRIL, HANDSCHOENEN EN LANGE MOUWEN. WERK IN EEN GOED GEVENTILEERDE RUIMTE, GEBRUIK GEEN ALUMINIUM MATERIALEN, WEEG ALLE INGREDIËNTEN PRECIES AF, WERK GECONCENTREERD

Ingrediënten
RECEPT VOOR 300GR
LOOG OPLOSSING
42gr loog
114ml gedestilleerd water

VASTE OLIËN
84gr kokosolie

VLOEIBARE OLIËN
216gr zonnebloemolie

TOEVOEGEN NA TRACE
9gr essentiële olie, geur naar wens

Benodigdheden
rubberen handschoenen
veiligheidsbril
digitale thermometer
digitale weegschaal
eetlepel
pan
staafmixer
2x warmtebestendige kan
warmtebestendige kom
zeef
zeepmal
99% alcohol spray


Zo maak je het
Maak je werkplek gereed voor het maken van deze zeep. Leg alle benodigdheden en ingrediënten klaar, trek rubberen handschoenen aan, zet een veiligheidsbril op en trek een schort aan. Meet de ingrediënten zorgvuldig af.

1. Smelt de kokosolie volgens de au bain-marie methode. Vul hiervoor een pan met een klein laagje water en zet deze op een middelhoog vuur. Zet hier bovenop de warmtebestendige kom. Doe de kokosolie en de zonnebloemolie in de warmtebestendige kom en laat de olie zachtjes smelten.

2. Haal de kom van de pan en zet deze apart om af te koelen.

3. Nu ga je de loogoplossing maken. Het water doe je in een warmtebestendige kan. Het loog gaat in een andere kan. Strooi de loogkristallen voorzichtig bij het water in de warmtebestendige kan. LET OP, DIT WORDT HEET ! Roer goed door tot de loogkristallen geheel zijn opgenomen.

4. Laat het loogmengsel en het oliemengsel afkoelen tot 38-40,5°C. Wanneer de olie en het loogmengsel de juiste temperatuur hebben, schenk je het loogmengsel rustig bij het oliemengsel (niet andersom). Gebruik hiervoor een zeef om onopgeloste stukjes loog eruit te zeven.

5. Voeg de essentiële olie toe.

6. Dompel de staafmixer volledig onder in het mengsel en roer hier eerst mee door het mengsel tot alle loog is opgelost. Zet de staafmixer aan en mix voor ongeveer 20 seconden of tot er een vla-achtige substantie ontstaat. Wanneer het mengsel dik genoeg is zodat je er strepen in kunt zetten is het klaar.

7. Schenk het zeepmengsel in een zeepmal. Spray 99% alcohol over de bovenkant van de zeep. Laat de zeep minimaal 48 uur drogen voordat je de zeep uit de gietvorm haalt en in het gewenste formaat snijd. Laat de zepen 4 tot 6 weken uitharden in een goed geventileerde ruimte voordat je ze gaat gebruiken. Draai ze om de paar dagen om, dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig uitharden.


Heb je dit beauty recept gemaakt?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een Comment achter

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?