Home HuidverzorgingZeep maken Klassieke Zeep Maken, 100% Kokoszeep Met 20% Superfat

Klassieke Zeep Maken, 100% Kokoszeep Met 20% Superfat

door Elske-San Kortsmit

Zeepmakers wordt geleerd dat om een goed stuk zeep te maken van kokosolie, je twee regels moet volgen. Gebruik niet meer dan 30 procent kokosolie in een recept, omdat je dan een zeep krijgt die de huid zal uitdrogen. En kom niet boven de 10 procent supervet, omdat je dan een te zachte zeep krijgt die niet zal schuimen en vatbaar is voor bederf. Deze klassieke kokoszeep van 100% kokosolie met 20% superfat is een uitzondering en bevat slechts drie ingrediënten, kokosolie, loog en gedestilleerd water. Waarom werkt het in dit recept dan wel? Dat komt door de 20% superfat, dit verminderd het uitdrogende effect. Het resultaat is fijne schuimende zeep die echt mild is en de huid niet uitdroogt, helemaal gemaakt van kokosolie.

DRAAG EEN VEILIGHEIDSBRIL, HANDSCHOENEN EN LANGE MOUWEN. WERK IN EEN GOED GEVENTILEERDE RUIMTE, GEBRUIK GEEN ALUMINIUM MATERIALEN, WEEG ALLE INGREDIËNTEN PRECIES AF, WERK GECONCENTREERD

Ingrediënten
RECEPT VOOR 300GR
LOOG OPLOSSING
44gr loog
114gr gedestilleerd water

VASTE OLIËN
300gr kokosolie

TOEVOEGEN NA TRACE
1el essentiële olie, geur naar wens

Benodigdheden
rubberen handschoenen
veiligheidsbril
digitale thermometer
digitale weegschaal
pan
spatel
staafmixer
2x warmtebestendige kan
warmtebestendige kom zeef
zeepmal
99% alcohol spray


Zo maak je het
Maak je werkplek gereed voor het maken van deze zeep. Leg alle benodigdheden en ingrediënten klaar, trek rubberen handschoenen aan, zet een veiligheidsbril op en trek een schort aan. Meet de ingrediënten zorgvuldig af.

1. Smelt de kokosolie volgens de au bain-marie methode. Vul hiervoor een pan met een klein laagje water en zet deze op een middelhoog vuur. Zet hier bovenop de warmtebestendige kom. Doe de kokosolie in de warmtebestendige kom en laat volledig smelten.

2. Haal de kom van de pan en zet deze apart om af te koelen.

3. Nu ga je de loogoplossing maken. Het water doe je in een warmtebestendige kan. Het loog gaat in een andere kan. Strooi de loogkristallen voorzichtig bij het water in de warmtebestendige kan. LET OP, DIT WORDT HEET ! Roer goed door tot de loogkristallen geheel zijn opgenomen.

4. Laat het loogmengsel en de gesmolten kokosolie afkoelen tot 38-40,5°C. Wanneer de olie en het loogmengsel de juiste temperatuur hebben, schenk je het loogmengsel rustig bij de gesmolten olie (niet andersom). Gebruik hiervoor een zeef om onopgeloste stukjes loog eruit te zeven.

5. Voeg de druppels essentiële olie toe.

6. Dompel de staafmixer volledig onder in het mengsel en roer hier eerst mee door het mengsel tot alle loog is opgelost. Zet de staafmixer aan en mix voor ongeveer 20 seconden of tot er een vla-achtige substantie ontstaat. Wanneer het mengsel dik genoeg is zodat je er strepen in kunt zetten is het klaar.

7. Schenk het zeepmengsel in een zeepmal. Spray 99% alcohol over de bovenkant van de zeep. Laat de zeep minimaal 48 uur drogen voordat je de zeep uit de gietvorm haalt en in het gewenste formaat snijd. Laat de zepen 4 tot 6 weken uitharden in een goed geventileerde ruimte voordat je ze gaat gebruiken. Draai ze om de paar dagen om, dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig uitharden.


Heb je dit beauty recept gemaakt?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt

Dit vind je vast ook leuk

Laat een Comment achter