Home HuidverzorgingZeep maken Houtskool en Klei Zeep Maken Voor de Vette Huid

Houtskool en Klei Zeep Maken Voor de Vette Huid

door Elske-San Kortsmit

Met dit recept maak je een milde shea boter zeep met houtskool en bentoniet klei volgens de cold proces methode. Actieve kool poeder helpt de huidtint te egaliseren, onzuiverheden te verhelpen en dode huidcellen te verwijderen. Bentoniet klei is een kleisoort dat uit vulkanisch as wordt gemaakt en staat voornamelijk bekend vanwege de zuiverende werking op de huid.

DRAAG EEN VEILIGHEIDSBRIL, HANDSCHOENEN EN LANGE MOUWEN. WERK IN EEN GOED GEVENTILEERDE RUIMTE, GEBRUIK GEEN ALUMINIUM MATERIALEN, WEEG ALLE INGREDIËNTEN PRECIES AF, WERK GECONCENTREERD

Ingrediënten
LOOG OPLOSSING
114ml water
46gr loog

VASTE OLIËN
188gr kokosolie
23gr shea boter

VLOEIBARE OLIËN
89gr olijfolie

TOEVOEGEN NA TRACE
1 theelepel actieve kool poeder
1 theelepel bentoniet klei
8gr jasmijn essentiële olie

Benodigdheden
digitale weegschaal
digitale thermometer
staafmixer
pan
warmtebestendige kom
2x warmtebestendige kan
spatel
theelepel
zeef
zeepmal
99% alcohol spray

Zo maak je het
1. Maak je werkplek gereed voor het maken van deze zeep. Leg alle benodigdheden en ingrediënten klaar, trek rubberen handschoenen aan, zet een veiligheidsbril op en trek een schort aan.

2. Meet de ingrediënten zorgvuldig af.

3. Vul de pan met een klein laagje water en zet deze op het vuur. Zet hier bovenop de warmtebestendige kom. Doe de shea boter en de kokosolie in de warmtebestendige kom en laat deze zachtjes smelten. Blijf roeren tot ze geheel gesmolten zijn. Haal de kom van de pan af en voeg de olijfolie toe. Meng deze met een spatel door het geheel.

4. Nu ga je de loogoplossing maken Het water doe je in een warmtebestendige kan. En het loog gaat in een andere kan. Strooi de loogkristallen voorzichtig bij het water in de warmtebestendige kan. LET OP, DIT WORDT HEET. Roer goed door tot de loogkristallen geheel zijn opgenomen. Laat het loogmengsel en het eerder gemaakte oliemengsel beiden afkoelen tot 38-40,5°C.

5. Wanneer het oliemengsel en het loogmengsel de juiste temperatuur hebben, schenk je het loogmengsel rustig bij het oliemengsel (niet andersom). Gebruik hiervoor een zeef om eventuele onopgeloste loog eruit te zeven. Probeer de vorming van luchtbubbels tijdens het schenken te vermijden.

6. Dompel de staafmixer volledig onder in het mengsel en roer hier eerst mee door het mengsel tot alle loog is opgelost. Zet de staafmixer aan en mix voor ongeveer 20 seconden of tot er een vla-achtige substantie ontstaat. Voeg het houtskool poeder toe en mix tot deze volledig is opgelost. Voeg de bentoniet klei toe en mix tot deze volledig is opgelost.
Voeg de essentiële olie toe aan het mengsel en mix het kort met de staafmixer door. Wanneer het mengsel dik genoeg is zodat je er strepen in kunt zetten is het klaar.

7. Schenk het zeepmengsel in een zeepmal. Spray 99% alcohol over de bovenkant van de zeep en laat voor minimaal 48 uur drogen voordat je de zeep uit de gietvorm haalt. Laat de zepen 4 tot 6 weken uitharden in een goed geventileerde ruimte voordat je ze gaat gebruiken. Draai ze om de paar dagen om, dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig uitharden.


Heb je dit beauty recept gemaakt?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een Comment achter