Home HuidverzorgingZeep maken Castille Zeep Maken van Olijfolie

Castille Zeep Maken van Olijfolie

door Elske-San Kortsmit

De bekendste zeep van pure olijfolie is castillezeep. Deze zeep dankt zijn naam aan de voormalige regio Castilië in Midden-Spanje. Na een bloederige periode van de kruistochten in de vroege middeleeuwen, besloten de zeepmakers uit de stad Aleppo (Syrië) zich hier te vestigen. De oorspronkelijke Aleppo zepen maakten zij van loog met alleen laurierbessenolie. Omdat deze olie minder beschikbaar was in deze regio, kozen de zeepmakers ervoor om deze te vervangen door extra vierge olijfolie, wat een hydraterende, prettig schuimde olijfoliezeep oplevert. Met dit recept maak je zelf zo’n klassieker, met twee aangepaste stappen die ervoor zorgen dat de castillezeep sneller uithardt.

DRAAG EEN VEILIGHEIDSBRIL, HANDSCHOENEN EN LANGE MOUWEN. WERK IN EEN GOED GEVENTILEERDE RUIMTE, GEBRUIK GEEN ALUMINIUM MATERIALEN, WEEG ALLE INGREDIËNTEN PRECIES AF, WERK GECONCENTREERD

Ingrediënten
RECEPT VOOR 300GR
LOOG OPLOSSING
39gr loog
69ml gedestilleerd water

VLOEIBARE OLIËN
300gr olijfolie

TOEVOEGEN NA TRACE
1el rozemarijn essentiële olie
1el lavendel essentiële olie
1el den essentiële olie

Benodigdheden
rubberen handschoenen
veiligheidsbril
digitale thermometer
digitale weegschaal
eetlepel
pan
staafmixer
2x warmtebestendige kan
warmtebestendige kom
zeef
zeepmal
99% alcohol spray

Zo maak je het
Maak je werkplek gereed voor het maken van deze zeep. Leg alle benodigdheden en ingrediënten klaar, trek rubberen handschoenen aan, zet een veiligheidsbril op en trek een schort aan. Meet de ingrediënten zorgvuldig af.

1. Begin met het maken van de loogoplossing Doe het water in een warmtebestendige kan. Het loog gaat in een andere kan. Strooi de loogkristallen voorzichtig bij het water in de warmtebestendige kan. LET OP, DIT WORDT HEET ! Roer goed door tot de loogkristallen geheel zijn opgenomen.

2. Verwarm de olijfolie via de au bain-marie methode. Vul hiervoor een pan met een klein laagje water en zet deze op een middelhoog vuur. Zet hier bovenop de warmtebestendige kom. Doe de olijfolie in de warmtebestendige kom en verwarm deze totdat het een temperatuur tussen de 38-40,5°C heeft bereikt.

4. Wanneer het loogmengsel is afgekoeld en ook een temperatuur heeft bereikt tussen de 38-40,5°C, schenk je het loogmengsel rustig bij de olie (niet andersom). Gebruik hiervoor een zeef om onopgeloste stukjes loog eruit te zeven.

5. Voeg de essentiële olie toe.

6. Dompel de staafmixer volledig onder in het mengsel en roer hier eerst mee door het mengsel tot alle loog is opgelost. Zet de staafmixer aan en mix voor ongeveer 20 seconden of tot er een vla-achtige substantie ontstaat. Wanneer het mengsel dik genoeg is zodat je er strepen in kunt zetten is het klaar.

7. Schenk het zeepmengsel in een zeepmal. Spray 99% alcohol over de bovenkant van de zeep. Laat de zeep minimaal 48 uur drogen voordat je de zeep uit de gietvorm haalt en in het gewenste formaat snijd. Laat de zepen 4 tot 6 weken uitharden in een goed geventileerde ruimte voordat je ze gaat gebruiken. Draai ze om de paar dagen om, dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig uitharden.


Heb je dit beauty recept gemaakt?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een Comment achter