Appel Zeep

door Elske-San Kortsmit

Appels zijn niet alleen lekker en voedzaam om te eten, ze zijn ook erg goed om de conditie van je huid te verbeteren. Ze bevatten namelijk zuren die een verhelderende werking hebben op de huid. Een prima manier om de huid op een natuurlijke manier te exfoliëren.

DRAAG EEN VEILIGHEIDSBRIL, HANDSCHOENEN EN LANGE MOUWEN. WERK IN EEN GOED GEVENTILEERDE RUIMTE, GEBRUIK GEEN ALUMINIUM MATERIALEN, WEEG ALLE INGREDIËNTEN PRECIES AF, WERK GECONCENTREERD

Ingrediënten
RECEPT VOOR 300GR
LOOG OPLOSSING
42gr loog
114gr appelsap (bevroren in blokjes)

VASTE OLIËN
78gr kokosolie
21gr shea boter

VLOEIBARE OLIËN
150gr olijfolie
30gr zoete amandelolie
21gr castorolie

TOEVOEGEN NA TRACE
5gr appel essentiële olie
4gr patchouli essentiële olie

DECOREREN
plakjes gedroogde appel

Benodigdheden
digitale weegschaal
digitale thermometer
pan
spatel
staafmixer
2x warmtebestendige kan
warmtebestendige kom
zeef
zeepmal
99% alcohol spray

Zo maak je het
Maak je werkplek gereed voor het maken van deze zeep. Leg alle benodigdheden en ingrediënten klaar, trek rubberen handschoenen aan, zet een veiligheidsbril op en trek een schort aan. Meet de ingrediënten zorgvuldig af.

1. Vul de pan met een klein laagje water en zet deze op het vuur. Zet hier bovenop de warmtebestendige kom. Doe de shea boter en de kokosolie in de warmtebestendige kom en laat deze zachtjes smelten. Blijf roeren tot ze geheel gesmolten zijn.

2. Haal de kom van de pan af en voeg de olijfolie, amandelolie en castorolie toe. Meng deze met een spatel door het geheel.

3. Nu ga je de loogoplossing maken. Doe de bevroren blokjes appelsap in een warmtebestendige kan. Doe het loog in een andere kan. Strooi de loogkristallen voorzichtig over de blokjes appelsap heen en roer tot deze geheel zijn opgenomen. LET OP, DIT WORDT HEET !!

4. Wacht tot het loogmengsel en het oliemengsel beide zijn afgekoeld tot 38-40,5°C. Wanneer het oliemengsel en het loogmengsel de juiste temperatuur hebben, schenk je het loogmengsel rustig bij het oliemengsel (niet andersom). Gebruik hiervoor een zeef om eventuele onopgeloste loog eruit te zeven. Probeer de vorming van luchtbubbels tijdens het schenken te vermijden.


5. Dompel de staafmixer volledig onder in het mengsel en roer hier eerst mee door het mengsel tot alle loog is opgelost. Zet de staafmixer aan en mix voor ongeveer 20 seconden of tot er een vla-achtige substantie ontstaat. Voeg de essentiële olie toe aan het mengsel en mix het kort met de staafmixer door. Wanneer het mengsel dik genoeg is zodat je er strepen in kunt zetten is het klaar.

6. Schenk het zeepmengsel in een zeepmal. Decoreer de zeep naar wens, bijvoorbeeld met plakjes gedroogde appel. Spray 99% alcohol over de bovenkant van de zeep en laat voor minimaal 48 uur drogen voordat je de zeep uit de gietvorm haalt. Laat de zepen 4 tot 6 weken uitharden in een goed geventileerde ruimte voordat je ze gaat gebruiken. Draai ze om de paar dagen om, dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig uitharden.


Heb je dit beauty recept gemaakt?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt

Dit vind je vast ook leuk

Laat een Comment achter