Ghee, is een Indiase vorm van geklaarde boter. Boter klaren betekent simpelweg dat de boter wordt gesmolten en een tijdje gekookt, waarna de vaste melkbestanddelen worden afgeroomd en in een pot worden gezeefd. De boter krijgt hierdoor een goudgele kleur en een lekkere, wat nootachtige smaak. Naast een mooie kleur en een bijzondere smaak, heeft Ghee ook een aantal voordelen voor de gezondheid. Bovendien is het gemakkelijk thuis te maken!
Wat is Ghee?
Melk bestaat uit vet, melkbestanddelen en water. Bij het maken van ghee gaat het klaringsproces van boter iets verder om het water en de meeste melkbestanddelen te verwijderen, waardoor het pure botervet, de olie, overblijft. Dit maakt de boter gemakkelijker verteerbaar voor mensen met lactose-intolerantie en maakt het ook langer houdbaar. Ghee wordt in Indiase en andere Zuidoost-Aziatische culturen niet alleen als voedsel maar ook als medicijn gebruikt. Je zou misschien niet denken dat boter geneeskrachtige waarde heeft, maar ghee wordt al duizenden jaren in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt als onderdeel van een jaarlijkse detox genaamd Panchakarma.
Hoe maak je Ghee ?
Heb je dit re ecept gemaakt?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt