Huydt Boekenclub tip: De Heks van Limbricht – Susan Smit

Huydt Boekenclub

In dit boek neemt Susan Smit je mee naar eind zeventiende eeuw naar het plaatsje Limbricht, nabij Sittard. Zij omschrijft het leven van Entgen Luijten, een bijzondere vrouw die gewend is haar eigen weg te gaan, rap van tong is, zelfstandig en intelligent. Ze heeft een grote kennis van de natuur en de hoeve die zij runt, en het land dat zij bewerkt, belonen haar met welvaart en genoeg te eten. Ook helpt ze regelmatig haar dorpsgenoten die bij haar om gunsten vragen, met kruidenmengsels en voeding.

Helaas krijgt Entgen aan het eind van haar leven te maken met een groot gevaar wanneer zij als verdachte wordt aangemerkt van hekserij. Op indrukwekkende wijze omschrijft Susan Smit haar proces, haar leven, haar gedachten, haar twijfels en haar zwaktes. Hoe sterk deze vrouw ook is, zodra het proces begint is zij al veroordeeld en lijken haar inspanningen om het tegendeel te bewijzen tevergeefs. Met haar dood tekent Entgen de vrijheid voor alle vrouwen die na dit laatste heksenproces niet meer onterecht vervolgd zullen worden.

Het verhaal is op zo’n prachtige manier opgeschreven, je krijgt het gevoel Entgen echt te leren kennen. De gruwelijkheden die Entgen tijdens haar proces moet doorstaan, zijn door Susan op een waardige manier omschreven en doen je niet willen wegkijken, maar wekken gevoelens van kracht en empathie op bij de lezer.

De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Het beschrijft haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven en geeft een verhelderend inzicht over de kwetsbaarheid van vrouwen in die tijd.

Een echte aanrader, dit verhaal moet je kennen, deze stem moet je horen. Eindelijk gerechtigheid, dank je wel Entgen.

One Comment

  1. Wat een verhaal. Echt een aanrader en je leeft zo met haar mee. Heel mooi geschreven en heel indrukwekkende verhaal.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*