Home Cultuur & WellnessCultuur Jolabokaflod: De IJslandse traditie van het geven van boeken op kerstavond

Jolabokaflod: De IJslandse traditie van het geven van boeken op kerstavond

door Elske-San Kortsmit

Het enige wat je nodig hebt is een kop warme chocolademelk.

Als je een liefhebber bent van literatuur, wil je dit idee zeker toevoegen aan je kersttradities. Jolabokaflod is een wintertraditie die geliefd is bij IJslanders over de hele wereld. Wat is het precies? De Engelse vertaling van Jolabokaflod is “the Christmas Book Flood.” Op kerstavond zullen de meeste IJslanders zich lekker nestelen met een kop warm drinken zoals een kruidenthee, warme chocolademelk of jolabland (een alcoholvrij bier) en doen ze allemaal hetzelfde, namelijk een boek lezen.

Het uitgangspunt van Jolabokaflod is simpel. Geef een nieuw boek cadeau aan iemand van wie je houdt. Deze traditie van het schenken van boeken gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog, toen papier een van de weinige voorwerpen was die je daadwerkelijk in overvloed kon vinden. Aangezien andere producten en geschenken schaars waren, maakten de IJslanders het beste van de situatie en gaven ze elkaar boeken om van te genieten. Naast het doorbrengen van kerstavond met een goed boek, zullen IJslanders vaak genieten van warme chocolademelk of jolabland (een alcoholvrij bier) met hun pageturners.

De boekenuitgevers van het land hebben bij de boekverkoop in de volksmond kennis genomen van de feestdag. Mogelijk wordt Jólabókaflóðið ook wel genoemd als de jaarlijkse release van nieuwe titels in IJsland, wat nu is uitgegroeid tot een seizoenstraditie voor de uitgeverswereld. Er is zelfs een officiële Jolabokaflod-catalogus die in november naar elk huis in IJsland wordt gestuurd, de Bókatíðindi, of ‘Boekenbulletin’ genaamd, waarin populaire boeken en nieuwe uitgaven worden vermeld die ze kunnen bestellen. IJsland is niet het enige land dat bekend staat om een ​​seizoensgebonden stijging van het aantal nieuwe boeken. Frankrijk heeft een soortgelijke trend genaamd Le rentrée littéraire. De overeenkomst tussen deze twee tradities is de gedachte om de gure temperaturen buiten te verslaan door je te nestelen met een grote deken, warme chocolademelk, je favoriete album en een goed boek.


Heb je dit artikel gelezen?
Laat ons weten wat je ervan vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #mijnhuydt

Laat een Comment achter

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?